petra's FotoPage

By: petra sulai

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 18-Mar-2008 17:16 Email | Share | | Bookmark
Phuket trip

 
 
 
View all 12 photos...
Phuket trip kali nii biasa2 jer...maybe sbb phuket ini sangat expensive kot ...dan tak dapat banyak tempat di lawati...bole la dan cukupla sekali sajor...


Saturday, 27-Oct-2007 17:40 Email | Share | | Bookmark
Suka duka perjalanan waktu...

Hari nii perjalanan daripada minamata ke kagoshima seakan lancar sekali..sekejap sahaja dah tiba ke kagoshima..alhamdulillah...

Pabila lagi 30 min nak landing kat tokyo ..subhanallah pengalaman paling getir dalam hidupku...turbulance..kawan2 mesti penah dengar kan..sekejap turun naik kiri kanan goyang sana sini...mmg cuak giler perjalanan flight hari ini..hanya allah maha mengetahui debar hati yang melanda hari nii...wpon sbnrnya dah maklum cuaca buruk yang bakal menimpa tokyo hari ini..typhoon melanda tokyo sbb tu la pesawat kami tadi mengalami gangguan penerbangan..one thing good about japan ramalan cuaca dia memang boleh p-akai...memmang berbaloi tgok ramalan cuaca mereka...tepat dan bermaklumat...syukur kehadrat illahi kami selamat tiba di Airport Haneda, Tokyo...tokyo ni ada 2 airport satu lagi NArita (International Airport)...Sampai je hujan lebat giler masa landing pun mencemaskan sbb landasan basah serta angin kuat..setelah tayar pesawat di labuhkan kami bersorak kegembiraan bersyukur...dugaan paling besar penah ku alami,...sebelum ni masa p pulau iriomote ombak laut besar memukul feri yang kami naiki...apa lagi yang kami belum lalui dalam trip ni..dah macam semua suka duka kami harungi...panas, ribut typhoon, gegaran gempa bumi, turbulance, ombak laut, gnung berapi..disebalik kepayahan pasti ada kemanisan..

Malam nii tadi saya bersiar2 dengan student msia yang belajar kat International JICA nii ke pusat pertemuan muda mudi jepun melagakan pakaian mereka masing2...dahsyat orang jepun niii baik lelaki atau pun perempuan sume bergaya sakan..syok tgok cara mereka dress up..perghh ada2 saje gelagat mereka...cantik memang cantik...saya bersiar di hinjoku, shibuya....sempat makan kebab dari turki sedap giler...lama xmakan daging sbnrnya...then p menara tokyo...wow hebatnya struktur pembinaannya...tapi menara KLCC dan KL tetap d hati....sempat pose a few picture....camera not so good...apa blh buat...nk beli xsempat....sempt hang out kt hard rock cafe nye shop...apa lg borong sakan laa...yg kirim duit je dapat beli sbb mahal...azmi kalo nak kena bank in hehehehhe....

pastu pi roponggi crossing...ramai bangat foreigner..kebetulan pulak malam niii depa berpakaian ala2 haloween..best rasa nak stay sampai pagi jer...apa blh buat tpt org duk pula menumpng dan xkenal jalan lagi....best...dengan dress up yg mCm hantu..pakai topeng..bukanlaa menyokong sangat benda ni cuma pertama kali dapat melihat dengan kepala sendiri..so happening this city yuh...rasa nak study kat sini jer..insyallah...msia saya rasa susah nak jadi cam tokyo nii sbb kite pelbagai bangsa dan agama depa kt sini semcam je..kt mn2 tgok sume org dress to kill..even golongan tua...sekalipun...

tengah enak menjamu selera dekat MC D burger udang xde kat mesia...japan je ada...huhuhu...ada seorg warga msia yg dah berusia sekitar 45 ke atas kot tegur kami...sblm tu ada awek pakai tudung rasa cam muka awek dari msia..tak tegur pun..abg tu tny...dari mana dia kata? we all pn jawap laa dari msia...so lepas tu borak sampai la lbh kurang 30 min...brother tu dtg sebab nak tgok motor show kat tokyo nii...wah memang menarik sbb ada model baru di pertontonkan...daihatsu...toyoto..honda...rsa nk pergi je tgok tp x cukup masa la...abg tu dtg 7 org dr msia...pastu jumpa plak seorang lagi..student college...iras macam cina...selidik punya selidik warga biskita brunei darussalam...wah apa lagi berkurapak brunei la kami...siuk jua eh dapat jumpa org brunei malaysia...sempat amik pic ngan student dari brunei nii....agak lucah sket la gelagat ..budak dari arab kawan2 dia tuh..budak2 maafkan la...pastu gegas balik sbb dah larut malam sempat amik pic beberapa muka haloween kat tokyo nii...malam nii patut lagi happening sbb malam mgu kan...xperlaa i promise one day akan datang lagi.....mlm esok nak p lagi kalo sempat...


Wednesday, 24-Oct-2007 09:49 Email | Share | | Bookmark
Trip to World Heritage center (Yakushima n Kagoshima)

Active Volcano..
restaurant on the top of tree
miyagi san my intrepreter
View all 6 photos...
This trip was so amazing...sometime i cant believe why i am here now...macam tak percaya pon ada..kagum sangat tgok gunung berapi tuh...masih aktif....by the way gunung berapi niii (volcano) berada di Kagoshima on the way nak g yakushima kiteorg sempat took this photo...amazing yuh...like miracle jer i rasa sbb this is my first time visit tpt mcm nii...and kena pula pi world herutage center wow...mmg dahsyat japan nii....amazing...kalo tgok landscape dari plane mmg cantik..bole ke negara kita manage to do like japan has...mmg cantik...dan salah satu sebab mengapa yakushima dipilih sebagai pusat khazanah dunia sebab japanese cedar and hutan pine mereka yang tak terganggu natural tetap unggul sehingga mencapai 1000 lebih tahun...amazing kan..siap ada muzium lagi untuk pokok japanese cedar niii...hutan kat japan nii memang mengkagumkan...maybe malaysia have to start do like japan did kalo x habis hutan kita tuh...tempat nii memang menjadi tumpuan pelancong disebabkan keunikan hutan yang tidak terganggu, tiada pembalakan disamping pokok yang berusia lebih daripada 1000 tahun dan ditambah lagi dengan air terjun yang cukup sempurna dan batu granit yang besar2 menyebabkan pulau ini lebih tinggi berbanding dengan pulau-pulau lain yang ada di jepun,,,sempat ke salah satu puncak tertinggi di pulau nii sejuk mmg tak tahan kena pakai baju tebal..kalo x mmg menggigil..tempat nii menjadi tumpuan jika berlakunya gerhana matahari atau bulan...org dari pelusuk dunia akan berduyun datang ke tempat ini...fully boook...so guys ada peluang kena datang tempat niii...

we all sempat ke world heritage center dan masing-masing sibuk memperkenalkan world heritage center daripada negara masing2...awek brazil dan mexico ecxited bercerita tentang tempat mereka...aku apa lagii...nasib ada MULU national park and Kinabalu Park...bole la berbangga dengan tempat2 berkenaan wpon x sempat pergi...wpon penat tracking...berbaloi bila dah samapi ke puncak...puashati sgt....tgok pic ek...


Thursday, 18-Oct-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
canoe to ishahinia waterfall

hope can build a room exactly like this
george rajee ..good buddy
i drink a lot!!!!
View all 10 photos...
Harini kiteorg satu hari progam ecotourism..pagi ada talk about ecotourism so boring ilmu ciput je dapat pastu ajak g beach tgok sampah dari negara china paling banyak followed by taiwan, japan and so on baru saya tau ada bar code kat botol minuman kite tu n represent our country risau gak kot 2 ada dari msia malu beb...

petang main kayak kat mangrove best gak lama dah xberkayak seorg2 wpon kecik2 dulu rajin follow ayah p kelaut...ayah xbape sihat sebelum nii ayah moga2 u dalam keadaan sihat selalu aminnnnn.....canoe niii agak menghiburkan dapat le melegakan perasaan kami yang xsbar nak balik ke okinawa nii...as usual malam terakhir budak2 ni memeningkan kepala mereka...borak pasal menda2 pelik...ok la tu biarkan mereke dengan dunia mereka

puas dapat canoe...hrap dapat datang lagi suatu hari nanti...insyallah panjang umur...murah rezeki fuana house niii akan jadi saksi lagi...oklaa esok dah nak g okinawa bestnyerrr


Wednesday, 17-Oct-2007 10:45 Email | Share | | Bookmark
Kenangan ketika 1 syawal d Iriomote Island

with ivon...
ninja boot show...
ini buktinya...
View all 29 photos...
Syawal kali ini cukup berlainan bagiku ketika uols enak menjamu selera di pagi syawal saya di sini meneruskan perjuangan menyambung aktiviti berkursus tanpa diberi pelepasan dan wish daripada teman2 berkursus. Ada yang xtau pon kenapa umat islam berpuasa d bulan ramadan dan xboleh makan di siang hari, tak boleh minum arak n x bole makan daging tut...pelik gak betapa jahilnya org2 d luar sana..dan betapa mereka hidup dalam kepompong mereka sendiri tanpa mengetahui apa yang berlaku di negara2 lain..negara islam contohnya..biarla mereka dengan labu2 mereka..

Disini saya seronok dpat berkenalan dan bermesra dengan member dari pelbagai negara ternyata mereka caring, baik hati, lucu dan berminat mengetahui tentang budaya kita, percakapan kita, makanan kita dsb..so pic yang terpapar ni menggambarkan betapa akrabnya kami..bayangkan 7 mgu berada disini, once meet we are like brother and sister.. bak pepatah jepun "Inchariba choudei"

Sepanjang berada di pulau niii xbyk sgt ilmu di pelajari dan dapatla pengelaman baru dalam hidup, secara ksimpulanya...bosan x sabar nak balik okinawa..sini xde org wpon tpt ni menarik, food ok semalam makan nasi briyani xsangka dapat makan kat jepun niii, breakfast ngan salad, bread betul2 berbeza pastu lunch makan bread lagi cuma malam bole makan nasi...setiap hari macam tu nasib baik baru lepas puasa xde la terasa sangat...korang kat msia sure makan dengan enak sekali kan..saya di sini nak makan kat luar jauh sekali xde restauran islam...maggi bread banana adalah teman yang paling setia...but i can still survive...

Program yang menarik lawatan ke national park iriomote, ke kawasan air terjun, snokeling,mangrove and dapat mandi ngan membe2 kat beach starsand...esok canoe besttt tgu pic esok ekk daaa...


[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net